Leven met Autisme?

Spread the love

“Veel mensen verwarren autisme met een verstandelijke handicap.”

Wat is autisme eigenlijk en waarom schrijf ik hierover?


Ik was 16 jaar oud toen mij geadviseerd werd om met een psycholoog te praten vanwege afwijkend gedrag. Ik had het advies aangenomen en werd na een paar maanden onderzoek en verschillende testen bij de GGZ-Psycholoog gediagnosticeerd met HFA (Hoogfunctionerend Autisme). Het was fijn om te weten wat ik had, op deze manier kon ik aan mijzelf werken en verder groeien. Ik hoop hierbij mijn ervaringen te delen met mede autisten maar ook met de mensen die het minder goed of helemaal niet kennen. Met dit artikel wil ik jullie laten ervaren hoe ik de wereld als autist zie. En nu hoor ik je al zeggen, wát is autisme dan?


Autisme is een stoornis in de hersenen. Wanneer jij al aan iets denkt krijg jij een seintje van je hersenen. Denk maar eens aan je vingers. Jij voelt ze meteen alleen al door eraan te denken. Bij autisme is het zo dat wanneer wij een seintje naar het sociale deel van de hersenen sturen, het niet altijd aankomt of dat het verward raakt. Hierdoor hebben wij vaak pas laat door wat wij hebben gedaan en gedragen wij ons wel eens anders. Het is eigenlijk gewoon een klein defect in het sociale gedeelte in de hersenen. Met autisme word je geboren, dit is geen aangeleerd gedrag en het komt niet ineens uit het niks aanzetten. Vaak ontdekken ouders pas na de pubertijd dat hun kinderen ‘anders’ zijn. De meeste mensen komen er pas achter naarmate ze ouder worden.


Autisme kent verschillende soorten, onder andere:


  • Klassiek autisme


  • PDD-NOS


  • Asperger


  • Hoogfunctionerend autisme (uiterst zeldzaam)

 

“Uit onderzoek is gebleken dat acht op de tien mensen met autisme mannen zijn.” – GGZ

Is er verschil tussen mannen en vrouwen?


Ja, mannen worden veel vaker en eerder gediagnosticeerd dan vrouwen. Dat komt omdat vrouwen namelijk erg goed zijn het spiegelen van andermans gedrag. Hierdoor zijn vrouwen met autisme veel lastiger te vinden dan mannen met hetzelfde probleem. De man staat vaak spiritueel gezien dichter bij zichzelf dan vrouwen, al weten zij dat zelf soms niet. Om deze reden zullen mannen ook eerder hulp zoeken, wij vrouwen willen het liefst eerst zelf alles oplossen voordat wij hulp inschakelen van een specialist. ( Source: Deniece Wildschut – Tekstbureau Wildschut)


Ervaringen


Autisme kun je niet zien, hierdoor worden deze groep personen helaas onderschat of zelfs overschat. Ze kunnen bijvoorbeeld extra gevoelig zijn voor een bepaalde geur, geluid en/of ook de structuur van verschillende soorten voeding of producten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een nare prikkel krijgen van alles wat ribbeltjes heeft. (ribbelchips, kreukelfriet, kleding met voelbare ribbels etc.) Zo heb ik bijvoorbeeld een keertje gehad dat ik zonnebloemen kreeg, super lief! Maar ik kan heel slecht tegen de kleur geel. Waarom dat weet ik niet, het enige wat ik wel weet is dat ik er heel erg onrustig van word. Het liefste wil ik er zo ver mogelijk van uit de buurt blijven. Ik eet bijvoorbeeld ook geen gele M&M’s.


Autisten zullen altijd een beetje extra moeite moeten doen om zich op een gepaste manier te uiten maar binnen in hun hoofd gaat alles eigenlijk precies hetzelfde om als ieder ander mens. Zij zijn zeer creatief en hebben ze een oog voor detail ontwikkeld. Heb jij vragen over dit onderwerp of ben je nieuwsgierig naar autisme? Stuur mij gerust een berichtje, ik wil je graag verder helpen.


 

“Ik laat autisme mijn dromen niet in de weg staan.”  – Mevrouw S.


Photo credit Sofie KegelLeave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.