Ego versus Egoïsme

Spread the love


Ons ego is een gemene spel-speler en zorgt voor Twijfel, Angst en Verdriet in je leven. Hoewel dit niet de slechtste eigenschappen zijn die we kunnen bezitten kan het wel verwarrend worden wanneer Ego gecombineerd wordt met Egoïsme.


Als hooggevoelige strijden we vaak met schuldgevoel en het gevoel dat we egoïstisch zijn. Dit heeft ermee te maken dat we graag willen helpen maar ons soms ook ontzettend leeg voelen. Dit schuldgevoel komt vanuit ons ego. We zijn bang dat als we niet genoeg geven, we ondankbaar overkomen naar andere mensen, maar niet alleen naar anderen ook naar het Universum toe.

“Als we ondankbaar zijn naar het Universum dan krijgen we nooit dat stukje waar we zo van dromen.”

Dit zijn pijnlijke gedachten en het is niet de waarheid. Waarom niet? Omdat als je vaker energie ontvangt dan is het Universum ook daadwerkelijk in staat om je de stukken te geven die je zo graag wilt bereiken in je leven.


Wanneer we te veel weggeven en dit op constante basis blijven doen zijn we niet meer in staat om te ontvangen. Dit zorgt er dan voor dat we volledig blokkeren wanneer het tot “geven” komt. Vaak zeggen we dat we ons moe, leeg en liefdeloos voelen. Deze energetische emoties komen omhoog als we te vaak hebben gegeven en er geen balans is tussen geven en nemen.


Mijn advies hierin is altijd om aan zelfliefde te werken. Maak dit groter en krachtiger zodat je in staat bent om jouw grenzen aan te geven, duidelijker te spreken over wat je dwars zit zodat je daarna in staat bent om helderder na te denken.


Als je twijfelt over waar je moet beginnen wanneer het aankomt op zelfliefde ontwikkelen en groter maken, dan wil ik je adviseren om te beginnen bij het aangeven van jouw grenzen. Grenzen aangeven helpt ons om de energie terug te krijgen die we constant aan het weggeven zijn. Ja, je leest dit goed want doordat je nu dus eindelijk je eigen grenzen bewaakt toon je dat je voor jezelf kunt kiezen. Als je leeg bent dan heeft niemand iets aan je maar ben je ontwaakt en kalm dan kun je juist velen helpen.  


Energie kan niet doorstromen als het constant wordt gegeven en nooit terugstroomt in je eigen energieveld, je eigen hart. We kunnen niet altijd liefde geven als we geen liefde kunnen aannemen van een ander. Het kan heel goed zijn dat je een Hartchakra blokkade hebt die ervoor zorgt dat je geen liefde kunt ontvangen. Een blokkade in je Hart Chakra is te herkennen aan een eeuwig stukje verdriet die je voelt maar niet kunt plaatsen. Je kunt het gevoel als een zware last op de borst ervaren. Het is een onnatuurlijke ervaring als je Hart chakra gesloten is. Je ervaart dit als een liefdeloos gevoel wat je constant blijft herbeleven.


Een blokkade in je Hart Chakra kan vooral opspelen als er veel speelt in je leven. Je hebt veel stress in je leven, je kunt niet aarden, er is niemand om je heen die je helpt en ondersteunt en je durft maar geen beslissing te nemen omdat je bang bent dat je niet vooruit zult gaan. De connectie met je gevoel is in zoverre afgesloten dat je niet in staat bent om vooruitgang te boeken. Hierdoor sta je stil op je Pad.


Dit is een moeilijk stuk, zo moeilijk als jij het maakt want om hiermee te beginnen moet je leren NEE zeggen. Hooggevoelige zijn allergisch voor nee zeggen en de enige remedie hiertegen is dus NEE zeggen. Zijn we egoïstisch als we nee zeggen? Dit is waar het duel begint tussen het ego en egoïsme. Er is een fijne lijn tussen die twee want op een bepaalde manier balansen ze elkaar. Ego heeft meer met angst te maken en egoïsme heeft meer met bitterheid te maken.


De idee van egoïsme is meer: ik ga vooruit, no matter what. Terwijl het ego denkt: dit gaat ons nooit lukken. Ben je egoïstisch als je nee zegt of vaker aan de bel trekt om minder te geven? Voel je je egoïstisch als je een keer iemand laat betalen voor een service die je altijd weggeeft?


Ego is niet de enige die het spel onder de knie heeft. Egoïsme kan een prachtige georganiseerde mind game spelen. Jij bent dan de enige die kan bepalen of je mee speelt of het spel weigert.


Om er iets dieper op in te gaan zodat we ook in staat zijn om deze twee uit elkaar te halen, zal ik dit beschrijven met een voorbeeld. Door te weten wat het verschil is kunnen we daadwerkelijk ook die eeuwige cyclus doorbreken: als je nee zegt dan ben je niet egoïstisch. Het is jouw ego die jou nu een schuldgevoel geeft. Dit gevoel van schuld komt vanuit angst. De angst dat niemand je meer nodig zal hebben, dat niemand je meer aardig zal vinden of inspirerend zal vinden. Wanneer we iets voor onszelf kopen en hier een schuldgevoel over hebben dan spreken we vanuit het ego wat ons verteld dat we niet goed genoeg zijn, niet in staat zijn om het geld weer bij elkaar te krijgen enzovoort.


Als we op constante basis nee zeggen, nooit openstaan voor suggesties of voor de mening van anderen dan hebben we het niet meer over vanuit liefde spreken maar dan hebben we het over egoïstisch zijn.


Egoïsme is als je constant alles alleen wilt doen en alleen wilt zijn vanuit een negatieve kant. Egoïsme is nooit geven en altijd terug verwachten. Egoïsme is te laat komen omdat je er vanuit gaat dat de ander toch op je wacht. Egoïsme is ervan uitgaan dat iedereen het gaat oplossen voor jou terwijl je weet dat anderen er veel meer moeite voor moeten doen dan jij.


Egoïsme speelt veel bij iemand die zelf niet in de spiegel durft te kijken. Doordat er geen contact is met Ziel is de persoon niet in staat om te zien dat ze niet vanuit Liefde handelen maar vanuit wraak, jaloersheid, boosheid of narcisme reageren.


Egoïsme is niet makkelijk te helen vanuit het stukje Zelfliefde want dat is vaak niet eens het probleem met egoïsme. Dit stuk wordt ons niet aangeleerd om te doen, we doen dit vanuit zelfbescherming. Bang om ook maar iets toe te laten wat het perspectief of het beeld kan veranderen waarin de egoïst leeft.


Het enige wat je kunt doen om een egoïstisch persoon te helpen is liefde geven. Hier kunnen ze namelijk geen genoeg van krijgen. Liefde maakt hun hart zachter waardoor ze kunnen reflecteren en inzien dat hun gedrag niet liefdevol is. Liefde kun je oneindig geven als je de energie en balans van grenzen aangeven voor jezelf beheerst en meester hierin bent. Als je energetisch volledig aangevuld bent geef je al automatisch liefde af aan jouw omgeving.  


De volgende keer als je nee zegt, voel je je niet schuldig omdat je voor jezelf kiest. Ik zeg ook vaak in consulten: op = op! Dat werkt in de winkel ook zo en dat werkt met onze energie precies hetzelfde. Je kunt niet op constante basis blijven geven zonder er ook maar een druppeltje energie voor terug te vragen.


Als iemand je onverwachts een complimentje geeft, je vertelt dat je een leuk shirt aan hebt of je schoenen schattig zijn, zeg dan “dank je wel”. Hiermee ontvang je energie. De energie die jou wordt gestuurd vanuit het Universum zodat je kunt blijven “geven”. Wanneer je er klaar voor bent ga je weer een stapje verder en ga je grotere energetische manifestaties vragen. Hoe groter hoe spannender! Neem nu actie en doorbreek deze cyclus van leeg zijn. Of vraag een Liefdes Blokkade healing aan.


Nu heb je de hulpstukken om voor jezelf de keuze te maken of het nu genoeg is geweest, want dat is het toch? Genoeg geweest?


Met veel liefde,


Elise


Author: Elise Spiri, Contributor Iloveyou500
Editor: Daisy Thé, Co-Founder Iloveyou500

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.